logo_FKNR_wittekst.png

Dit is de website van de Stichting Fanfare Korps Nationale Reserve
Voor de officiële Defensie website klik hier

Nieuwe Tambour-maître FKNR!

Nieuwsbericht | 8-10-2017 | 09:25

Een druk weekend voor de FKNR. Op de zaterdag was er een beëdiging in Roermond en aansluitend de Korpsdag in Harskamp. Tijdens de Korpsdag in Harskamp werd onder meer het Cammandant sabel ontvangen. Voor de FKNR was deze drukke en bovenal regenachtige dag erg speciaal, door de overdracht van de mace. 

Nieuwe tambour-maître FKNR

Adjudant Kees Jan van Loveren is de nieuwe tambour-maître van de Fanfare Korps Nationale Reserve (FKNR). Hij is de opvolger van adjudant Jan Embregts die de dienst verlaat wegens het bereiken van het functioneel leeftijdsontslag. De tambour-maître loopt letterlijk voor de muziek uit. Met de mace, een grote stok, geeft hij met tekens aan wat er gaat gebeuren qua muziek of exercitie.

Op 7 oktober droeg Jan Embregts zijn mace over aan Van Loveren tijdens het eindappel van de Korpsdag 2017 op het Infanterieschietkamp Harskamp. De tambour-maître is beeldbepalend voor het orkest en dat gold zeker voor Jan Embregts. FKNR-commandant, majoor Gert Versteeg, sprak de scheidend tambour-maître toe: “In 1988 kwam je binnen. Door de jaren heen maakte je onze ontwikkeling mee van drumfanfare naar een compleet fanfareorkest dat sinds 2006 luistert naar de naam Fanfare Korps Nationale Reserve. We hebben een gedegen reputatie in de Nederlandse militaire muziek opgebouwd en daaraan heb je als toegewijde collega absoluut een bijdrage geleverd.” Uit handen van de korpscommandant luitenant-kolonel Hans Berding ontving Jan Embregts het genummerde Delfts blauwe bord. Dit is een eerbewijs aan mensen die zich extra verdienstelijk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van het Korps Nationale Reserve.

Korps Nationale Reserve ontvangt Commandant sabel

Namens de commandant landstrijdkrachten ontving luitenant-kolonel Hans Berding, korpscommandant Nationale Reserve, de Commandant sabel. Brigadegeneraal Paul Ducheine, voorzitter van de Traditiecommissie KL, reikte de Commandant sabel uit op 7 oktober uit tijdens de Korpsdag 2017 in Legerplaats Harskamp. Ducheine: “De kleur van de sabel is in zilver. Dit verwijst naar het uniform van de schutterijen zoals die na 1850 in de landmacht werden gedragen. Het huidige DT en CT van het Korps Nationale Reserve heeft ook knopen en andere verwijzingen in zilver. Het is de kleur die bij dit korps hoort. De sabel is gegraveerd met de opschriften: van de commandant van het Korps Nationale Reserve.” De korpscommandant draagt de sabel bij zijn ceremonieel tenue. Bij een toekomstige commandant wisseling wordt de sabel overgedragen aan de opvolger. De sabel heeft twee ringen. De eerste is voor de bevestiging aan het uniform, de tweede voor bevestiging aan het paard. Een ring die nog herinnert aan de tijd dat stafofficieren zich te paard verplaatsten.

Natrescompagnieën meten hun militaire vaardigheden tijdens Korpsdag 2017

Het komt niet vaak voor, maar dit jaar viel alle Natresbataljons een categoriehoofdprijs ten deel tijdens de Korpsdag met militaire wedstrijden. Op zaterdag 7 oktober streden op het Infanterieschietkamp Harskamp groepen uit alle 17 Natrescompagnieën in Nederland. De groep met de beste resultaten in Militaire Basisvaardigheden (MBV) is afkomstig van de Foxtrot Cie van 20 Natresbataljon. De beste schutterskomen dit jaar uit het zuiden, de Alpha Cie van 30 Natresbataljon haalden de hoogste score op de schietbaan. De Delta Cie van 10 Natresbataljon bleek de sterkste sporters in de gelederen te hebben. De ‘overall’ winnaar (het hoogste totaal uit de drie losse categorieën) is de Echo Cie van 30 Natresbataljon. Elk van de winnaars ontving uit handen van korpscommandant, luitenant-kolonel Hans Berding, de bijbehorende wisseltrofee, waaronder het beeldje ‘Als ’t Moet’ en de verzilverde Lee Enfield (een oude bekende in de Korpstradities).

Eén van de ingrediënten in de Korpsdag is de Landelijke Schiet- en Vaardigheidswedstrijd (LS&VW). Deze kent een lange traditie in het Korps Nationale Reserve. Van oorsprong een schietwedstrijd is deze in de tijd uitgebreid met MBV en oefencases die volledig passen bij de militaire taken van de Natreseenheden. De wedstrijden geven een goede indruk van het trainingsniveau van de Natresbataljons in de drie gevechtsbrigades van de Koninklijke Landmacht. Daarnaast beoogt de LS&VW de saamhorigheid en de korpsgeest te versterken. Elk van de 17 compagnieën vaardigt een organiek samengestelde groep af. Tijdens de dag doorlopen de groepscommandanten met hun mensen een uitgebreid parcours. Hierin komen onderwerpen aan bod als schieten met de Colt C7, een ZHKH case, ‘search’ patrouille naar een explosief object.

De dag is georganiseerd door het Korpsbureau en 20 Natresbataljon. Majoor Rob Sommers van het Korpsbureau Nationale Reserve in Utrecht: “De laatste jaren was door de urenproblematiek in het reservistenbudget onze jaarlijkse krachtmeting helaas niet mogelijk. Dit jaar bleek het wel haalbaar, maar het was later bekend dan gebruikelijk. Hierdoor hadden diverse eenheden op deze zaterdag al andere oefenverplichtingen in de kalender staan, waardoor het soms lastig was om een organieke groep af te vaardigen. Maar onze Korpsdag is een blijvertje en is voor 2018 ruim van te voren bekend.”

Met de Korpsdag wordt een oude traditie in ere gehouden. Tussen de twee wereldoorlogen in organiseerde de Vrijwillige Landstorm, de voorloper van het Korps Nationale Reserve, geregeld nationale ‘Landdagen’ waarop de reservisten bijeen kwamen om hun vaardigheden te meten.

Nieuwe reservisten beëdigd in Roermond

Het ECI-complex in Roermond was op zaterdag 7 oktober decor voor een grote beëdiging van nieuwe militairen van 30 Nationale Reservebataljon (30 Natresbat). Tijdens deze militaire ceremonie, die muzikaal werd opgeluisterd door de Fanfare Korps Nationale Reserve, legden 27 nieuwe militairen de Eed of Belofte af op het korpsvaandel. De nieuw toegetreden reservisten van 30 Natresbataljon komen uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Tekst: Korps Nationale Reserve, 30 Natresbataljon & FKNR Pers

Fotografie: Kap Fred Warmer, Sm Rosanno Sambajon, Sgt1 Michel Nauta, Sm Heidie Mulder

08-10-17 | 02:45 Reageer als eerste!

Media

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.